Concertantens 2015

Hov, der smuttede lige et år! Tiden flyver, når man har det sjovt, og det har Concertanten haft i 2015. Bevares, der har også været øv-oplevelser, virkeligt dårligt vejr det meste af vejen, og nogle aftener med frustration over ikke at forstå meningen   med en opsætning eller fremførelse. Men der har været mange gode oplevelser i de københavnske koncertsale og omliggende arealer.

Vi lagde hårdt ud med selveste fru Anne Sophie Mutter i DR Koncertsalen i januar. Det var dælme godt! Det tyske tema fortsatte resten af den sæson med Svimlende Svedig Beethoven under Adam Fischer, András Schiff med Bachs Goldbergvariationer, og ikke mindst mit livs første deciderede operarejse til Berlin (Parsifal på Staatsoper im Schillertheater med vidunderlige René Pape som Gurnemanz og Daniel Bahrenboim på podiet). Sidstnævnte blev så stor en succes, at jeg skal derned igen i 2016, og at jeg lige nuppede en gang Mestersangere samme sted i efteråret.

2015 har jo også været året, hvor man har fejret 150-årsdag for såvel Jean Sibelius som vor lokale helt Carl Nielsen. I mit tilfælde især Nielsen, som jeg generelt er glad for. Et veritabelt hav af koncerter, herunder næsten alle symfonierne og begge operaer. Selveste Wienerfilharmonikerne kom på Danmarksturné med deres bud på Nielsens 4. symfoni, hvilket var fantastisk (selvom jeg var en anelse skuffet efter koncerten – det beviser bare, at ens forventninger betyder uendeligt meget for ens oplevelse). Nielsen opera Maskarade fik jeg oplevet dels i stor udgave i Operaen, og dels i kammerudgave i forbindelse med Copenhagen Opera Festival.

Lige netop opera i bredeste forstand har domineret min kalender for 2015 og kommer også til at fylde en del i 2016. Er jeg faldet i gryden, måske? Nja, jeg ser stadig mig selv primært som Concertante og går stadig til operaer for musikkens skyld. Men diversificering er nok det egentlige tema for mit 2015 – de store symfonikoncerter blev trængt en smule i baggrunden af opera, kammermusik, skuespil, og en smule ballet. Jeg har jo strittet en del imod den vidtfavnende kammermusikscene i København og omliggende lande, fordi jeg simpelthen er nødt til at have nogle hjemmeaftener om ugen, så jeg kan komme tidligt i seng og komme på arbejde næste dag…. Men jeg kan mærke forsvaret begynde at svigte.

Blandt de store kammermusikalske oplevelser var jo altså Schiff med Goldbergvariationerne (jo, man kan godt have en ægte kammermusikalsk oplevelse i den store Tivolis Koncertsal). Men også den årlige koncert med Nikolaj Znaider var et højdepunkt. Og to smukke aftener ude på Islands Brygge med, først, Mark Padmore og så Bo Skovhus.

Men den måske mest fantastiske oplevelse var Sol går op, sol går ned på den lille Takkelloftscene ude på operaen. En nyskrevet opera af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, som slet ikke burde have været noget for mig, men som jeg stadig kan høre stumper af for mit indre øre.

Der var mange andre virkeligt gode oplevelser i løbet af 2015. Desværre når jeg ikke altid at få nedskrevet mine tanker efter en oplevelse, så der mangler lidt her på bloggen. Og jeg indrømmer gerne, at jeg sommetider har lidt for travlt med at få noget skrevet ned, så jeg ikke helt tager mig tid til at forstå tankerne med en opsætning. Eller måske ryger der en finke af panden nu og da. Det er der ikke nogen undskyldning for – ganske vist er jeg blot et menigt medlem af publikum, men da bloggen er offentlig, så dukker den vist jævnligt op i søgeresultater. Og dermed sidder man et sted i verden og læser om en koncert eller opera i den tro, at Concertanten véd noget om det, der står skrevet.

Så efter et par mere eller mindre offentlige irettesættelser må jeg nok heller til at tage min blog mere alvorligt fremover. Jeg vil fortsat bruge den til at fange mine oplevelser, og dermed kan tonen fortsat være lidt barsk nu og da. Men jeg vil nødigt hænge nogen ud for noget, når der mest typisk blot er tale om en forskel i smag og behag. Det vil jeg forsøge at holde mig for øje, og jeg håber, I derude vil fortsætte med at hjælpe mig til at rette de mest graverende fejl.

Godt nytår, og vi ses i en koncertsal i 2016!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: