Carl Nielsen-Kvintetten på Copenhagen Summer Festival 2016

Henover sommeren er der mange kammermusikalske festivaller rundt omkring, og en af dem er lige her i København: Copenhagen Summer Festival, der promoverer unge ensembler og solister. Jeg er absolut begejstret men dog en uflittig deltager, og i år blev det kun til 1 koncert: Carl Nielsen-kvintetten en søndag eftermiddag i begyndelsen af august.

Blæserkvintetten består af tidligere Tivoligardister, der har fundet sammen i en kærlighed til Carl Nielsen og dansk musik som sådan. Jovist, lad os høre!

Koncerten

Fra Charlottenborgs festsal er der fin udsigt til metrobyggeriet på Kongens Nytorv, og derfor har man nu valgt at  lægge koncerterne på tidspunkter, hvor der ikke bliver gravet eller af anden årsag brummet. Desværre kan jeg stadig ikke nå deres koncerter 19:30 på hverdage i sommerperioden, og det må jeg forsøge at rette op på, for niveauet er højt.

Denne søndag var det altså 5 unge mænd, der stod for skud: Carl Nielsen-kvintetten. Nogle af dem har allerede vundet faste pladser i diverse orkestre, mens andre er løsarbejdere. Men sprudlende er de sammen, hvilket kan ses på en fin video, optaget ved netop denne koncert.

Programmet lød:

  • Nielsen: Maskarade, arr. David Palmquist
  • Nielsen: 6 sange, arr. Philip Faber
  • Diverse (Nielsen et al.): Dansk rhapsodi, arr. Kenny Aaberg Larsen
  • Jørgen Jersild: At spille i skoven

Altså dansk med dansk på, så at sige. Ok, hvad kan I så, drenge?

Ikke så lidt! Først lidt kernerepertoire for netop denne kvintet: Nielsen på 3 forskellige måder. Arrangementet over Maskarade er virtuost og sprudlende, som man kunne forvente af denne arrangør, som jeg gætter på er hornisten i den vidunderlige Carion-kvintet. Som kontrast har ensemblet bedt (kor)dirigenten Faber bruge korarrangementer over 6 kendte sange som udgangspunkt for et arrangement for blæserkvintet. Her synger vi næsten med på de kendte strofer, men vi overraskes også. Melodierne er jo dejlige, men arrangementet afspejlede traditionen for flerstemmig sang, nu for 5 træblæsere. Flot!

Eftermiddagens overraskelse var værket af den mig ukendte Jersild – ifølge klarinettisten en tidligere underviser på Det kongelige Musikkonservatorium, der var ansvarlig for en lærebog i musiklære og derfor kendt men måske ikke just elsket af musikspirerne. Men til deres overraskelse var de altså snublet over et værk for blæserkvintet af denne Jersild, og det skulle da prøves. Såvidt, jeg husker, handler værket om mennesket i naturen og musikken i mennesket (min fortolkning af forklaringen, så på forhånd undskyld for misforståelser!). Svært er det, enkelt på overfladen men avanceret i detaljerne. Stemmerne flettede sig ind og ud af hinanden, og musikerne spandt tråde om os, helt uden at vi opdagede det.

Dommen

Dejlig musik, godt udført! Koncerten var et bravournummer, og musikerne var synligt helt oppe på tæerne. Et ungt ensemble med relativt unge musikere, der dog har kendt hinanden i mange år – og det kan man høre: De har stor tillid til hinanden, giver hjertens gerne hinanden plads til at brillere, og så leger de godt sammen. Lige det aspekt af samarbejdet kan man se i den video, jeg har linket til foroven: Et sjovt ekstranummer over traveren over alle travere: Tango Jalousi af Jacob Gade.

Fidusen ved disse kammerkoncerter er, at vi møder musikere på vej frem, og som bieffekt får vi sat navn på nogle af de ansigter, der af og til dukker op på ledige pladser i diverse symfoniorkestre rundt om i landet. Fagotten er jo (purung) solofagot i Kapellet og hornisten fra Copenhagen Phil. Fløjtenisten havde jeg også set før, og klarinetten har jeg lige set som indhoppende soloklarinet i Tivoli Symfoniorkester. Men oboen kendte jeg desværre ikke, medmindre det var ham, der var med som “backing” for ACO for et par uger siden – jeg er ikke sikker, men spillestilen var i hvert fald den samme, især på engelskhorn.

Altså, dejlig musik, godt udført af et interessant og sprudlende ensemble, som det bliver spændende at følge fremover. For det vil jeg afgjort gøre!

Ét svar til “Carl Nielsen-Kvintetten på Copenhagen Summer Festival 2016”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: