Hamlet på Kronborg

I mange år har der hver sommer været udendørsteater på det smukke Kronborg Slot i Helsingør, mere specifikt opføres Shakespeares skuespil Hamlet, der jo foregår på netop Kronborg. Nogle år med stjerneskuespillere i nøgleroller, andre år med stjernefrø, men hvert år uden mig på bænkeradderne. Men i år lykkedes det!

Skuespillet

Det er et af William Shakespeares mest elskede værker og det opføres konstant og hele tiden. Og dog har jeg (vist) aldrig set det opført i den virkelige virkelighed. Jeg har selvfølgeligt læst det på universitetet og kunne i sin tid Hamlets monologer udenad – Hamlets, altså, for Ofelia har aldrig sagt mig noget. Jo, hendes svinden hen som følge af manglende kærlighed er interessant, men hun er altså lidt af et mæfår, synes jeg. Måske årets Ofelia kunne fikse det?

En oversigt fås her på det nye website hamletscenen.dk. Som sædvane er, var det en stærkt forkortet udgave af det virkeligt lange skuespil, vi fik. Denne gang skåret yderligere, så vi bl.a. måtte undvære Yoricks kranie og se hele den norske delintrige reduceret til et par breve og forbiflyvende helikoptere. Til gengæld var der to unge, danske stjernefrø i rollerne som de unge elskende, Cyron Melville og Natalie  Madueño. Men heldigvis på formfuldendt Shakespeare-engelsk, så de mange besøgende fra udlandet også kunne følge med.

Handlingen er velkendt: Kongen er død, kongen leve, men hvad med hans søn? Den nye konge er handlekraftig men elegant på overfladen og morder i fritiden. Han har myrdet sin bror, kongen, giftet sig med broderens enke, og har nu travlt med at få kørt nevøen ud på et sidespor. Det opdager ingen, selvom spøgelset af den afdøde konge svæver over vandene. Hamlet går fra melankolsk teenager over paranoid til hævngerrig, uden at der rigtigt kommer noget ud af det andet end lig på lig. Ikke dræbt af Hamlet, men på grund af ham og den trussel, han udgør, for den siddende konge. På dén led er det en udødelig historie med høj relevans for nutiden.

Ved denne opsætning bruges lydeffekter såsom helikoptere til at illudere den norske flåde samt knitren til at illudere spøgelset af den døde konge. Nårh jo, Ofelia er en sej chick, der dog går i hundene og begår selvmord via plasticpose, mens Hamlet er overintelligent men dog dum som et brædt. Og alle dør til sidst. Ellers nogen spørgsmål?

Tanten siger

God opsætning, godt spillet!

Den nye Hamletscene ligger inde på det gamle kaserneområde med indre voldgrav og kanontårn bag sig. Så udsigten fejler ikke noget for publikum, og vi sad ikke helt så vindombrust som frygtet. Jeg manglede ikke rigtigt noget undervejs, trods den hårde tilskæring, selvom det er sært ikke at se et kranie på kirkegården – på vej hjem kørte vi langs den lange mur til kirkegården i Helsingør, hvor hverken Hamlet eller hans familie ligger begravet, men det gør dele af min udvidede familie, og på dén måde er skuespillet en del af også mit liv.

Som antydet var det en stærkt moderniseret opsætning,  og tilmed med en af landets fineste komedienner som den tragiske Dronning Gertrud, nemlig Vivienne McKee, der fik sat tyk streg under, at hun faktisk er en fremragende skuespiller. dogMen især Cyron Melville brændte igennem som Hamlet, og jeg var dybt rørt undervejs. Flot indsats hele vejen rundt,  og absolut turen til og fra Helsingør værd.

Gør vi det igen næste år? Måske.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: