Østerbro fik en kammermusikfestival (fra Concertantens bagkatalog)

En ny musikfestival har set dagens lys på Østerbro i København, og derfor rendte jeg rundt med festivalarmbånd i et par dage – men heldigvis skulle vi ikke sove i telt. Det er den nu 15 år gamle Østerbro Koncertforening, der har givet sig selv og os andre en rigtigt god fødselsdagsgave i form af 2½ dag med kammermusik i Unitarernes Hus ved Lille Triangel. Det, vi kan håbe er første udgave, fandt sted i Store Bededagsweekenden i maj 2019 med åbningskoncert torsdag aften og så fuldt program fredag og lørdag fra lidt op ad dagen til godt ud på aftenen.

Jeg kunne selvfølgeligt ikke modstå fristelsen til at debutere som kammermusikfestivalgæst, når det kunne finde sted blot 8 minutters gang fra min gadedør. Men på grund af et sammenbrud i min kalender, så var de 2½ dag omgivet af opera men henholdsvis Nixon in China onsdagen før og Schlagt sie tot! i Malmø søndagen efter. Altså 5 dage med stærke musikalske indtryk, hvilket vist er ny rekord for Concertanten.

Sådan en festival er svær at give detaljer omkring, men heldigvis optog DR nogle af koncerterne fredag, så du kan få en idé om niveauet og beslutte dig for, om du er enig med mig i, at du burde have været der selv. Find de to udsendelser i din podcast-app eller på https://www.dr.dk/radio/p2/p2-koncerten/p2-koncerten-oesterbro-kammermusikfestival-1-2. Bemærk dog, at det ikke er komplette koncerter men blot udpluk.

Programmet… Tja, det kom vidt omkring. Det store overblik kan du indtil videre se hos Østerbro Koncertforening, men her er et par nedslag.

Åbningskoncert med et til lejligheden skabt orkester

Torsdag aften var lun og smuk, og udenfor Unitarernes Hus stimlede folk sig sammen. Indenfor var et sammenskrabet kammerorkester ved at pudse formen af til et sommerligt program:

 1. Johan Strauss: Kaiser-Waltzer, arr. Schönberg
 2. Carl Nielsen: Serenata in vano
 3. Franz Schubert: Oktet

Jeg kendte ikke Schönbergs arrangement for meget mindre orkester, men det gør i hvert fald ikke megasuccessen ringere. Denne aften blev den spillet med gusto og det, briterne kalder tongue in cheek. Sjovt var det også med Nielsens spøg for en lidt pudsig kvintet (klarinet, fagot, horn, cello, kontrabas), oprindeligt skrevet som ekstranummer for Det kongelige Kapel, og musikken fortæller en charmerende historie om en forgæves serenade, så vi sidder og klukker med fagotten.

Efter en pause i solskinnet udenfor på trappen, trippede vi ind igen til Schuberts oktet for klarinet, fagot, horn og strygekvintet. Det er et festfyrværkeri af dejlig musik, og musikerne fra Messiaen Quartet Copenhagen, Dahlia String Trio, Nordic String Quartet, Trio Amerise og et par venner lod musikglæden skinne klart igennem. Flot!

Fredag var Store Bededag, og koncerterne begyndte allerede kl. 14 og sluttede med et brag af en aftenkoncert med de besøgende basisensembler Esbjerg Ensemble og Ensemble MidtVest. Aftenkoncerten måtte jeg springe over, da eftermiddagen var så stuvende fuld af vidunderlig musik, at min hjerne simpelthen ikke kunne klare mere. Det er da en slags luksusproblem, ikke?

Kammerkoret Camerata

Endnu et af de kor, jeg hører om men ikke får hørt selv er det lille Kammerkoret Camerata. De er sådan cirka 5 per stemme og har svenske Sofia Söderberg i spidsen. Deres koncert åbnede fredagens koncertrække, hvilket var dejligt passende – nordisk korsang før vi dykker ned i det (især) centraleuropæiske musikliv.

Især nød jeg deres udgave af henholdsvis Stenhammars tre sange baseret på I.P. Jacobsens digte, Langgaards Rosengårdviser, og deres ekstranummer, som var en korfest omkring ”Sænk kun dit hoved”, hvor koret stod blandet og alle sang deres del. Flot leveret efter en i øvrigt rigtigt fin og (meget) nordisk koncert.

Messiaen Quartet Copenhagen (fredag)

MQC er et af ensemblerne bag Østerbro Koncertforening og består af en pudsig sammensætning af instrumenter, der efter kvartettens mening åbner for en verden af musik – og skaber basis for et hav af arrangementer. Deres koncert fredag eftermiddag var uventet et højdepunkt, fordi de spillede den næstmest sarte udgave af Liebestod, jeg endnu har hørt, og fordi deres udgave af Ravels klavertrio blev et af festivalens højdepunkter for mig. Uventet smuk, meget intensiv, vældigt overbevisende.

Nordic String Quartet (fredag)

NSQ er et andet af ensemblerne bag Østerbro Koncertforening og er nyudklækkede som ensemble fra Det kongelige danske Musikkonservatorium – altså som ensemble, ikke som solister. Det kan man høre! Kvartetten er klart bedre som kvartet end de fleste andre strygekvartetter med musikere på samme alderstrin. Jeg spår dem en stor fremtid i hælene på Den danske Strygekvartet og Nightingale String Quartet, hvis de får mulighed for at holde fokus.

Til denne koncert spillede de det stykke af Hans Abrahamsen, som jeg missede i Sonning-ugen, og komponisten var der, selvfølgeligt, og vi klappede af ham, musikken, og det fine unge ensemble. Efter pausen spillede de Mozarts klarinetkvintet med Viktor Wennesz som indlånt klarinet. Det er et dejligt værk, og det blev charmerende spillet. Endnu et højdepunkt.

Esbjerg Ensemble (lørdag)

Efter at have været en kylling fredag, var jeg fast besluttet på at nyde hvert et øjeblik lørdag. Besøgende Esbjerg Ensemble lagde ud 12:30, og så gik det slag i slag indtil afslutningskoncerten. Cirka en times tid per koncert, en halv times pause, og så en ny koncert. Hold da helt fast!

Esbjerg Ensemble er blandet andet kendt for at spille forholdsvis meget ny musik – og for at have en fremragende slagtøjsspiller. Programmet var skræddersyet til formålet:

 1. Jersild: At spille i skoven (blæserkvintet a la Nielsens og både smuk og morsom. Bravo for den!)
 2. Goehr: If Brass nor Stone (fuldt ensemble med slagtøj og kontrabas, ret spændende på den der samtidsmusik-agtige måde)
 3. Messiaen: Tres Lent (fra Diptyque – jeg overlevede et værk skrevet af Messiaen!)

Jovist, Esbjerg Ensemble checkede ind på Østerbro og fik nye venner. Det var en fornøjelse at høre et ensemble, som I derovre på vestkysten har nem adgang til – slå dem op, find en koncert, køb en billet, og nyd det!

Ensemble Storstrøm (lørdag)

Lolland-Falster og det sydligste Sjælland har fornøjelsen af Ensemble Storstrøm som basisensemble med hovedsæde på Fuglsang. Jeg har hørt vældigt godt om ensemblets klang og glædede mig til at høre dem. Også deres program var en fin introduktion til ensemblet.

Midt på eftermiddagen, en koncert med trioer:

 1. Haydn: London Trio nr. 3
 2. Jongen: Deux pièces en trio (op. 80 for fløjte, cello og harpe)
 3. Ibert: Trio for violin, cello og harpe

Og så sidst på eftermiddagen tre værker for en virkeligt sær trio med klarinet, bratsch og klaver:

 1. Mozart: Trio i Es-dur (Keglebanetrioen)
 2. Clarke: Prelude, Allegro og Pastorale
 3. Schumann: Märchenzählungen

To meget fine koncerter med to meget forskellige stilarter. I den første var jeg meget begejstret for harpeklangen, især fordi jeg som en sjældenhed sad, så jeg kunne se nøglerne skifte, når Mette Franck brugte pedalerne. Dén dans med prikker bliver jeg nok aldrig rigtigt træt af at kunne se!

Men samlet set, var det den anden koncerts udgave af Rebecca Clarkes totalt oversete lille trio for klarinet, bratsch og klaver, der virkeligt ramte mit hjerte. Sart, smukt, varmt, så man virkeligt kunne mærke det tonemæssige slægtskab mellem de ellers så umage instrumenter. Jeg havde ikke hørt værket før, så det var da på tide, ikke?

Ensemble MidtVest (lørdag)

Fra Herning kom basisensemblet, der dækker det midterste Jylland og det nordlige Vestjylland. De er nævnt som et højdepunkt her, fordi de spillede en fremragende udgave af Beethovens dejlige blæserkvintet i Es-dur. Det værk startede livet som en blæseroktet, blev omarrangeret af Beethoven til en strygekvartet, og er så om-omarrangeret af Rechtman til en blæserkvintet. Dejlig musik, charmerende spillet. Tak for det!

Afslutningskoncert med et til lejligheden skabt orkester

Og så blev det lørdag aften, og festivalen nærmede sig sin afslutning. Igen havde ensemblerne skabt et kammerorkester med musikere fra diverse ensembler plus et par venner (især fra Kapellet), og de havde inviteret en dirigent til at lede slaget (Christoffer Nobin) og en sopran til at gøre det hele mere festligt (Britt-Tone Müllertz!).

Programmet var igen af den festlige slags:

 1. Abrahamsen: Liebeslied
 2. Strauss: Vier letzte Lieder (arr Ledger, sangsolist Britt-Tone Müllertz)
 3. Mahler: 4. symfoni (arr Simon)

Vidunderligt program, overdådigt spillet, og en sand fornøjelse at høre Müllertz igen! Hendes Strauss startede lidt blandet, som om hun og musikerne lige skulle finde ud af rummet med det store publikum. Men især overgangen fra Beim Schlafengehen og Im Abendrot var meget overbevisende og rørende.

Men det var kammerudgaven af Mahler, der vandt mit hjerte og blev festivalens absolutte højdepunkt for mig. Jeg har hørt en Mahler-symfoni for kammerorkester før (nummer 8½, Das Lied von der Erde, med Australian Chamber Orchestra i Tivoli) og vidste derfor, at det kan lade sig gøre at nedskalere Mahlers store musik til det lille ensemble og få det til at give musikken nye kvaliteter. Den fjerde er en af mine favoritter blandt Mahlers værker, og denne smukke forsommeraften lød den måske bedre end nogensinde før. Intens, sart, følelsesrig, overdådig, alt det og meget mere fik vi at høre og føle.

Det var en magisk koncert, og min gåtur hjem ad Østerbrogade, mens mursejlerne sang deres egen sang, føltes som at svæve på en sky. Mit hovede var fuldt af musik og begejstring for de medvirkende musikere og ensembler, men jeg sov godt den nat.

Konklusion

Bravo alle sammen, og tak for 2½ dag med vidunderlig musik spillet pragtfuldt! Det blev kun til et par nedslag her, og tilmed med et par ugers forsinkelse. Det var en god introduktion til formatet kammermusikalsk festival, og jeg glæder mig allerede til næste års kammermusikfestival med ensemblerne bag Østerbro Koncertforening i 2020.

Udover den dejlige musik, der blev spillet med begejstring og på et rigtigt flot niveau, så var vejret dejligt, maden blev leveret af Det Simrer (også et Østerbro-fænomen), og stemningen var både hyggelig og fuld af begejstring for musikken.

Tak for et dejligt og inspirerende arrangement!

PS: Du kan læse om ensemblerne bag Østerbro Koncertforening her: https://www.koncertforening.dk/kunstnere/

Ét svar til “Østerbro fik en kammermusikfestival (fra Concertantens bagkatalog)”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: