Er der plads til et nyt koncerthus?

Det spørgsmål blafrer i vinden i den forblæste hovedstad, for der er jo så mange steder i forvejen – DR Koncerthuset, Operaen, Konservatoriets Koncertsal, Mogens Dahl Koncertsal, bare for at nævne nogle af de store inden for den klassiske musik. Og dog støtter jeg varmt op om et nyt initiativ til at skabe et helt nyt sted – og nu skal du få mit svar på det spørgsmål.

Ja, det er der!

Det er der, fordi København mangler et sted med den akustik, meget af den klassiske musik blev skrevet til: Saloner med gips, stuk, guldstafferinger, trægulve og porøse vægge. Moderne koncertsale kan en hel masse med akustik og balance og alt det tekniske – og det gør de tit rigtigt godt. Men stuk og træ kan noget helt andet, nemlig skabe en stemning, der dels skyldes en klang og dels en helt særlig tekstur, som den menneskelige krop mærker ubevist og synes er rar.

Og huset har vi allerede

Ude på Vesterbro ligger et hus, der har en lang fortid bag sig og senest har huset Københavns Museum. Men kommunen har flyttet museet til Indre By og vil nu sælge den gamle bygning, der har ligget der udenfor byens volde siden 1787, hvor den blev opført af Skydebaneselskabet.Læs om salget hér om om Skydebaneselskabet på WikiPedia.

Så nu er nogle af byen ildsjæle trådt i karakter og har startet et projekt med at få købt huset for næsen af de onde investeringsselskaber og konvertere det til et sted for kammermusik. Huset er helt utroligt velegnet til formålet – indretning, beliggenhed, og tilsyneladende stand.

Tænk hvis vi kunne få et sted, hvor Øresundsregionens mange mindre ensembler kunne øve sig dør om dør, så at sige, og så spille koncerter i de smukke omgivelser 10 minutters gang fra Vesterport station. Her i mit nabolag har vi et lille eksempel på, hvordan den slags kan virke: Østerbro Koncertforening består af tre kammerensembler, der spiller på skift i Unitarernes Hus og “smitter” hinanden undervejs. Vil vi miste dem i nabolaget, hvis Københavns Musikhus bliver en realitet? Måske, men jeg støtter projektet!

Men hvordan?

Tja, det vil vise sig. Foreløbigt kan jeg blot opfordre til, at du gør som jeg ved at “synes godt om” projektet på Facebook her: https://www.facebook.com/pg/MusikhusetKbh/

Du kan også skrive dig op til et nyhedsbrev her: http://www.musikhusetkoebenhavn.dk/

Jeg ved endnu ikke meget om projektet, men jeg går ind for det, fordi det passer til huset på en måde, som de fleste andre projekter ikke kan og ikke gør.

Hvad synes du?

2 svar til “Er der plads til et nyt koncerthus?”

  1. Jeg opdagede projektet i går, og synes også det ser aldeles pragtfuldt ud! Jeg var først lidt usikker på, om det mon larmer fra Vesterbrogade – og har ikke styr på, hvad der ligger bagved – men går alligevel ud fra, at den gode styregruppe har taget et overblik. Det er et hus med mange små rum, vil jeg gerne fremhæve! – jeg forestiller mig, at der også kan blive et særligt liv i det, med foreninger og øvelokaler o. l., som andre koncertsale ikke lige har.

    Liked by 1 person

    • Ja, det er også mit håb, at der vil opstå et nyt miljø i huset, hvis det lykkes. Men jeg forstår godt, at styregruppen mest taler om muligheden for en ny koncertsal, da det kan lokke folk og kroner til – de folk, der stadig taler om den dejlige sal i Odd Fellow palæet, som vi jo mistede for mange år siden.

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: