Og koncertpublikum var atter til stede

I skrivende stund spiller et formindsket DR Symfoniorkester for et formindsket publikum i DR Koncerthuset. Det er adskillige måneder siden sidst, da Danmark (jo) har været kulturelt lukket ned på grund af smitterisiko. Jeg er der ikke, for lige netop dén koncert havde jeg ikke købt billet til den gang for over et år siden, da man stadig kunne købe billetter og regne med rent faktisk at komme til at opleve den pågældende koncert. Så lige én aften endnu streamer jeg musikken hjemmefra.

For det er jo det, jeg og mange andre har gjort i månedsvis – streamet eller hørt optagelser på andre måder, såsom CD eller DVD. Nogle ting har været livestream, hvor vi oplever musikken, mens den spilles. Men musikerne kan ikke se eller mærke os, og det har man sommetider kunnet høre, bilder jeg mig ind.

Nogle musikere begyndte tidligt at tale om, at der manglede noget ved disse livestreams. Her taler jeg ikke om tiden under den første nedlukning marts-maj 2020. Dengang var alt jo nyt og spændende og skulle prøves. Coronakoncerter.dk blev et hit (og tak for det!), og der blev afprøvet virkeligt mange formater for dog at kunne spille – og måske endda få en indkomst dén uge.

Nej, jeg taler om de måneder, hvor trætheden satte ind, og hvor nogle ensembler opførte værker foran mikrofoner og kamera men uden publikum. Det var vidunderligt at høre musik “real-time” hjemmefra, men nogle musikere begyndt at tale om, at der manglede noget. Ikke bare bifaldet, men også den ubevidste interaktion mellem udøvende og publikum. Og jeg kan ikke være mere enig.

Det er (jo) det, jeg forelskede mig i for mange år siden: Den måde, vi alle i salen læner os ind mod hinanden, stritter med ørene, smiler til naboen, og lader kroppen føle musikken.

Til en symfonisk koncert og en kammerkoncert, såvel som til en opera, kan musikerne mærke, om vi er “med” dem. Det er i hvert fald min påstand – bevares, jeg har da været til (dyre) koncerter, hvor jeg selv slet ikke var til stede, og til (dyre) koncerter, hvor jeg følte mig fuldstændigt irrelevant. I det første tilfælde mangler musikerne så måske nogle positive vibrationer fra mig. I det andet tilfælde mangler jeg overhovedet at blive henvendt til. I begge tilfælde får jeg en dårlig oplevelse.

Så hvad skal vi gøre, nu vi vender tilbage som publikum for at sikre alle en god oplevelse?

Tja, jeg har i sinde at holde afstand, bruge maske og rigelige mængder af håndsprit, og nyde, at der faktisk ikke er nogen, der hoster.

For det er dét, jeg synes, vi skylder hinanden efter så mange måneder: Interesse og hensyntagen. Bliv hjemme, hvis du ikke rigtigt gider være der (eller er syg). Kom, hvis du er interesseret i musikken. Der er mange i dén kategori, de interesserede, og ikke alle er så heldige som jeg at have billet til hele tre koncerter på tre dage denne weekend.

Concertanten vender tilbage til koncertsale og operahuse, og det gør du forhåbentligt også snart. De forskellige ensembler har offentligtgjort planer for den kommende sæson (eller gør det snart), og det er bare om at slå sig løs! Følg https://liveklassisk.dk/ og/eller dit yndlingsensemble direkte – og køb billetter! Hvis du som jeg har haft en fast indkomst, mens du har siddet og blomstret på hjemmekontoret siden marts 2020, så skal du købe billetter for at støtte de musikere, sangere, skuespillere, regissører, og alle de andre, der ikke ikke lige vidste, hvordan deres fremtid så ud alle de måneder. Afsted med dig!

Jeg lægger selv (ret) hårdt ud med kapelkoncert fredag aften, moderne ballet lørdag aften, og filharmonisk koncert søndag eftermiddag. Så her torsdag aften har jeg fået taget en PCR-test, så jeg synes, jeg kan være bekendt at dukke op til disse tre begivenheder – hvis den altså er negativ, forstås.

For det er det andet, vi må love hinanden, for at koncerter, balletter, skuespil og operaer igen kan opleves med publikum i salen: Vi i publikum skal gøre vores for at reducere smittetrykket. Lade os teste, bruge afstand, håndsprit, masker. Så skal det nok gå, denne gang.

Til sidst et billede af min forårssæson hjemme – endnu en livestream, denne gang Concerto Copenhagen på besøg hos Den danske Strygekvartet men i samspil med Andreas Brantelid – med MobilePay!

Livestream på YouTube 25/4-21

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: