Koncerter med publikum – Concertanten er vendt tilbage

Klassisk musik og sang lyder anderledes, når der er publikum til stede. Det er Concertantens påstand efter godt et års ufrivillige eksperimenter. De bedste indspilninger med den lækreste teknik, der afspilles på et godt anlæg forbundet med gode højttalere lyder fantastisk, selvfølgeligt. Nogle af de helt store ensembler har i årevis optaget eller ligefrem streamet koncerter og operaer og dermed fået et globalt publikum, herunder Concertanten på Østerbro i København. Coronapandemiens nedlukninger er fået andre ensembler til at forsøge sig med noget lignende, enten som en helt midlertidig løsning eller som en potentiel vej fremad.

Jeg stemmer for! Teknologi, hvad enten det er vinylplader eller livestreaming på en mobiltelefon gør kunsten tilgængelig for flere. Jeg kan komme i Metropolitan Opera i New York uden en flyvetur, og jeg kan dyrke detaljer af Berliner Philharmonikernes koncerter ved at spille dem igen og igen, for eksempel.

Men når jeg taler med musikere, siger de det samme, som jeg selv synes: Det er anderledes at spille foran et egentligt publikum. Det er måske ikke så perfekt som den perfekte indspilning, men det er mere levende på en måde. De udøvende og de modtagende giver noget til hinanden, som gør begges oplevelse bedre.

Bevares, jeg har været til koncerter, hvor magien slet ikke var til stede. Modsat har jeg nu oplevet livestreaminger, hvor magien var til stede på en eller anden mystisk måde. Det er noget med at række ud og lade sig røre, og det er gensidigt. Som en musiker sagde til mig sidste år: ”Vi vidste, at I sad derude og fulgte med, og det hjalp.” Jeg svarede, at det kunne jeg mærke, og så takkede vi hinanden for at have givet hinanden en bedre oplevelse under svære omstændigheder.

Men her i maj 2021 har koncertsale og operaer igen åbent for levende publikum i salen. For Concertanten har det været en dejligt travl maj måned, da adskillige koncerter, som jeg købte billet til for længe siden, blev flyttet en eller flere gange på grund af coronanedlukninger, og så pludseligt blev til noget, da vi nåede maj ’21. Det har givet mig mulighed for at sammenligne praktiske løsninger på tværs af (nogle af) Københavns koncertsteder, for stederne har valgt at fortolke myndighedernes ret vage henvisninger på (lidt) forskellig måde. Fælles for alle er (foreløbigt), at man har valgt at gøre, som man gjorde sidst, det var muligt at have publikum.

Det giver følgende praktiske hensyn:

StedAnkomst og afgangFoyer/barI salen
DR KoncerthusetCoronapas og billet checkes udenfor i en totrinskø.

Efter koncerten rejser man sig og går. Det er op til den enkelte at sørge for afstand.
Baren er åben. Ophold i foyer er mulig.En ledig plads til højre og til venstre for dig. Men hvis 2 eller flere har købt billet sammen, må man sidde sammen.
Det kongelige Teater, OperaenCoronapas checkes udendørs. Billet checkes indendørs.

Efter koncerten rejser man sig og går. Det er op til den enkelte at sørge for afstand, hvilket er nemt i den luftige foyer.
Baren er åben. Ophold i foyer frarådes, men man må tage drinks og chips med ind i salen.En ledig plads til højre og til venstre for dig samt foran og bagved dig. Hvert andet sæde er fysisk afspærret. De sæder, der er i brug, er omnummereret.
Det kongelige Musikkonservatoriums koncertsalCoronapas checkes i døren. Billet checkes i døren til foyer.

Efter koncerten får publikum lov at rejse sig et publikumsafsnit ad gangen, startende med gulvet til venstre og afsluttende med etage til højre. Det gør det relativt nemt at navigere gennem den smalle foyer.
Baren er lukket. Ophold i foyer frarådes.En ledig plads til højre og til venstre for dig samt foran og bagved dig. Hvert andet sæde er fysisk afspærret.
Det kongelige Bibliotek, DronningesalenCoronapas checkes indendørs i separat afsnit af foyer med adgang fra svingdøren nærmest Christiansborg. Billet checkes ved døren til salen. Række 1-10 får adgang til salen først.

Efter koncerten rejser man sig og går. Det er op til den enkelte at sørge for afstand.
Baren er åben. Ophold i foyer er mulig.En ledig plads til højre og til venstre for dig. Men hvis 2 eller flere har købt billet sammen, må man sidde sammen.
Det kongelige Teater, SkuespilhusetCoronapas checkes udendørs. Billet checkes indendørs (pas på, du ikke får svingdøren i nakken!).

Efter koncerten rejser man sig og går. Det er op til den enkelte at sørge for afstand.
Baren er åben. Ophold i foyer frarådes, men man må tage drinks og chips med ind i salen.En ledig plads til højre og til venstre for dig samt foran og bagved dig. Hvert andet sæde er fysisk afspærret. De sæder, der er i brug, er omnummereret.

I den kommende uge starter SommerKlassisk i Tivoli, så da vil jeg finde ud af, hvordan de vil håndtere tingene. Men et gæt baseret på sidste år, så checkes coronapas og billet ved indgangen til Tivoli, billetten igen ved indgang til salen, hvert andet sæde vil være afspærret.

Det er op til den enkelte, om man er tryg eller ej under de givne forhold. Jeg er ikke vaccineret endnu, men jeg har følt mig tryg de steder, jeg har været indtil videre. Sådan da. For forhåndsreglerne understreger fordele og ulemper ved stedernes arkitektur og indretning. Diverse ”hønsestiger”, der giver publikum adgang til stolerækkerne, giver problemer for dem af os, der ikke har det så godt med mas og pres og gelændere for tiden.

Måske kan du bruge min oversigt til at beslutte dig for at købe billet til levende musik igen. Måske fnyser du ad min paranoia. Men jeg håber, vi kan mødes i en koncertsal eller i Operaen inden længe. Køb billet og kom!

Fra min første koncertoplevelse i maj 2021 – Det kongelige Kapel blev dirigeret af Hartmut Haenchen, og jublen var stor hos publikum, dirigent, musikere, og hele Det kongelige Teater.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: