Unge stemmer

Når man bor i en by med et musikkonservatorium, og er den mindste smule interesseret i vokalmusik, altså sang uden mikrofon, så er der mange unge stemmer derude. De synger ved koncerter ved konservatoriet men dukker op i de mange kirkekor, deltager i etablerede kor, danner nye ensembler, popper op i operaer, og lidt efter lidt bliver de kendte stemmer og ansigter.

Copenhagen Opera Festival har været god til at promovere unge stemmer, ikke mindst med den (især før corona) årige pris som året operatalent. Og de stemmer har ofte været del af Det kongelige Teaters samarbejde med Det kongelige Musikkonservatories operaakademi. I 2021 var det en lækker bas, Nikolai Elsberg, der charmerede os alle. I 2022 var prisvinderen sopranen Yana Kleyn, som har været kendt rundt omkring siden debuten for 10 år siden og som vækker begejstring hver gang.

En tredje ung stemme er Steffen Jespersen, en kontratenor der ikke mindst slog igennem under coronanedlukningerne som medlem af satiregruppen MAGT. I 2022 var han med i I Senesinis fodspor på Det kongelige Teaters Gamle Scene i rollen som den berømte stemme, der inspirerede komponister i den forlængst glemte verden af kastratsangere. Dette billede er fra siden af scenen i pausen – Steffensen illustrerede Senesini til højre i billedet, mens Camerata Øresund spillede under Kongelogen i en charmerende opsætning.

Jeg var meget charmeret ved dén lejlighed og begejstret for Steffensens stemme. I februar 2023 vil han igen optræde med samme ensemble, der er et af mine yndlingsensembler, Camerata Øresund og Roskilde Domkirkes Drengekor, med musik af Vivaldi – 10/2 i Roskilde Domkirke og 11/2 i Trinitatis Kirke i København, så find din billet på Billetto under overskriften Viva Vivaldi!

Steffen Jespersen er et godt eksempel på disse unge stemmer. Ifølge pressematerialet startede han i Roskilde Domkirkes Drengekor som bare 9-årig. Han studerer nu på Opera Akademiet, men han håber at være med til at inspirere nogle af de drenge, der står som sopraner i koret nu.

Jeg stemmer for! Jespersen, Elsberg, og Kleyn er stærke stemmer, der inspirerer andre til at gå samme vej. Vi, der er lidt eller meget ældre, kan bruge disse stemmer som underholdning, men også som en påmindelse om det benhårde arbejde, der udføres af de mange sangere og musikere, vi sidder og nyder i operaen eller koncertsalen.

Vi i publikum har også en uddannelse og et arbejde, ofte hårdt i dagens erhvervsliv. Men mange af os har en fast indkomst hver måned, enten som arbejdende eller som pensionist. Det har rigtigt mange kunstnere ikke, og derfor skal vi betale en billet til en forestilling med en ung stemme eller en ung musiker så ofte som muligt.

Start med Viva Vivaldi her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: